El día Internacional del libro se convierte en Cataluña en una jornada festiva y romántica. Rosas, libros y enamorados nunca faltan en Barcelona el 23 de abril de cada año.
Es cuando los catalanes celebran su patrón, Sant Jordi, saliendo a la calle para cumplir una curiosa tradición popular. La historia por la cual es conocido el santo alrededor del mundo es por haber matado al dragón que pretendía comerse a la preciosa doncella Cleodolinda.
Os transcribo la historia en catalán. Tenéis google translate para los que me siguen desde el extranjero.
" Conta la llegenda que Sant Jordi era un soldat romà nascut al Pròxim Orient i és el gran protagonista d'una gran gesta cavalleresca que se situa a Líbia. Tot i això, certa tradició catalana la creu esdevinguda a la població de Montblanc.
Tot el veïnat va decidir doncs, de fer cada dia un sorteig entre tots els habitants de la vila i que aquell que destinés la sort seria lliurat a la "simpàtica" fera.
Així es va fer durant molt de temps i el monstre se'n devia sentir satisfet, ja que deixava de fer els estralls i malvestats que havia fet abans. Però... vet aquí que un dia, la sort va voler que la filla del rei fos la destinada. La princesa Cleodolinda era jove, bella, prima... hi hagué ciutadans que es van oferir per reemplaçar-la, però el rei fou sever i inexorable, i amb el cor ple de dol, va dir que tant era la seva filla com la de qualsevol dels seus súbdits i s'avingué que fos sacrificada. La donzella eixí de la ciutat i ella soleta s'encaminà cap al llac on residia la fera, mentre tot el veïnat, desconsolat i afligit, mirava des de la muralla com se n'anava al sacrifici.
Però fou el cas que, quan va ésser un xic enllà de la muralla, se li presentà un jove cavaller, cavalcant un cavall blanc, i amb una armadura tota daurada i lluent. La donzella, tota preocupada, li digué que fugís ràpidament, ja que per allí rondava un monstre que així que el veiés se'l menjaria. El cavaller li digué que no temés, que no li havia de passar res, ni a ell ni a ella, ja que havia vingut expressament per combatre la fera i així alliberar del sacrifici de la princesa, com també a la vila de Montblanc. La fera, va sortir de cop i volta amb gran horror de la donzella i amb gran goig del cavaller. Va començar una intensa però breu lluita, fins que el cavaller li va clavar una bona estocada amb la seva llança, que va deixar malferida a la terrible bèstia. El cavaller, que era Sant Jordi, lligà el monstre pel coll i la donà a la donzella perquè ella mateixa la portés a la ciutat, i la fera seguí tota mansa i atemorida. La llegenda explica fins i tot, que els habitants de la vila havien vist tota aquella gesta des de la muralla i que rebé amb els braços oberts a la donzella i el cavaller. A la plaça major de la vila, els vilatans van acabar de rematar aquell ferotge animal. De la sang que en brollà, en sorgí ràpidament un roser, amb les roses més vermelles que la princesa hagués vist mai. D'aquest roser el jove cavaller tallà una rosa i l'oferí a la princesa.
Es diu que el rei va voler casar la seva filla amb Sant Jordi, però que aquest li va replicar que no la mereixia i que la seva visita en aquella vila era perquè havia tingut una revelació divina sobre la necessitat urgent de salvar la vila del monstre. Recomanà al rei i als seus vassalls que fossin bons cristians i que honressin i veneressin Déu tal com mereixia. Desaparegué misteriosament tal com havia vingut"
Una bonita historia que, concretamente en Cataluña, tiene unas tradiciones concretas, como:
* Que la mujer que recibe una rosa regala, a cambio, un libro al caballero (pero esto no forma parte de la leyenda y se desconoce el comienzo de este intercambio de regalos).
* Regalar rosas rojas simboliza la pasión (aunque actualmente el color es muy variopinto) y suele ir acompañada de una espiga (símbolo de la fertilidad).
* El 23 de abril es un día igualmente reivindicativo de la cultura catalana, y muchos balcones lucen la bandera catalana.
* En toda Cataluña se venden rosas y libros, llegando a su máxima expresión en LAS RAMBLAS de Barcelona, y también se realizan actividades en bibliotecas y conciertos en las calles. Barcelona se convierte durante esta jornada en una enorme librería-floristería al aire libre. Las calles se llenan de gente que pasea entre puestos de libros y rosas.
* El Palau de la Generalitat realiza este día una jornada especial de puertas abiertas. En la galería noble de su interior tendrán la ocasión, como no, de adquirir rosas, ya que se instalan varios puestos de carácter benéfico. El programa de actividad de esta institución incluye, además, la misa oficial en la capilla de Sant Jordi y la bendición de rosas en el patio gótico del edificio.
* Esta tradición también la veremos este día en la gastronomía. Muchas pastelerías aprovechan este día para vender el PASTEL DE SANT JORDI, una tarta compuesta por capas de bizcocho y crema o trufa, cubierta de yema y con algún símbolo de la "Diada" en la decoración (libros, rosas, dragones,....) elaborados en chocolate.
No hay comentarios:
Publicar un comentario